top of page

Onze missie is helder!

Na bijna twee jaar samenwerking is het voor ons helder: een relatiecrisis, hoe lastig ook, staat voor groei. Dit kan alleen door de crisis op een juiste wijze op te lossen en daarin doen wij geen concessies meer.


De kracht van het onzichtbare gecombineerd met het tastbare


Niet zo lang geleden hebben wij een stel begeleid dat uit elkaar wilde gaan. Een “normaal” gezin: vader, moeder en twee kinderen. De vrouw wilde scheiden, maar de man begreep er helemaal niets van. Urenlang hadden ze relatietherapie gehad, maar een antwoord op de vragen kwam er niet. Het leek wel of beide partners een andere taal spraken. De vrouw kon niet begrijpen dat de man niet inzag dat de relatie over was: zij had dit toch al zo vaak tegen hem gezegd? De man kon niet begrijpen waarom de vrouw weg wilde: hij deed toch altijd alles voor haar? In de familieopstelling bleek dat de man onbewust veel te veel zorgde voor de vrouw, hetgeen haar erg benauwde. De oorzaak van dit zorgen lag niet in de relatie, maar in het verleden van de man. Door de partners hier bewust van te maken kon de man de vrouw liefdevol loslaten. Vervolgens konden de partners snel concrete afspraken maken over de gevolgen van de relatiebreuk. De grootste winst van deze wijze van het begeleiden van partners is dat zij na de breuk nog steeds samen goed en gezond ouderschap kunnen uitoefenen over hun kinderen. De kinderen werden niet belast met de problemen van hun ouders.


Als mensen besluiten om uit elkaar te gaan, dan verkeert de relatie vaak in een relatiecrisis. De uitdaging voor de partners is op dat moment om te onderzoeken: is het tijd om liefdevol afscheid van elkaar te nemen of met nieuwe inzichten opnieuw te verbinden? In de afgelopen twee jaar hebben wij vele mediations mogen begeleiden. De rode draad hierin is dat de beste oplossing gevonden wordt als er bereidheid is om te kijken naar waar het echt om gaat. Juist bij degene waar je het diepste mee verbonden bent, raak je de ander in zijn/haar diepste pijn. Dit is waar mensen zich niet bewust van zijn en wordt vaak gezien als “irritatiepunten” of “ergernissen die erbij horen”. Pas als de partners in een serieuze crisis komen, wordt er soms stil gestaan bij deze aspecten van de relatie. Wij hebben ontdekt dat juist het crisismoment de ultieme kans is om schoon schip te maken. Om dit te bereiken zijn er wel twee expertises nodig: enerzijds met goede communicatie bespreken wat er echt nodig is (mediation) en anderzijds goede begeleiding om dingen te plaatsen daar waar ze thuis horen (systemische coaching).


Onze missie


In the crisis is the healing” is een bekende uitspraak. Dat is onze missie. Juist in crisissituaties zijn mensen bereid om te bewegen, zodat onbewuste (dieperliggende) lang lopende problemen daadwerkelijk opgelost kunnen worden. Zij vormen dan geen belemmeringen meer voor de toekomst en beide partners zijn in staat om een nieuw begin te maken. Dat is de kracht van onze samenwerking.


Nieuwsgierig? Neem vrijblijvend contact met ons op!


137 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page